Obsah článku
Zelené vňate (čerstvé i sušené) obsahujú nepredstaviteľné množstvo zdraviu prospešných látok. Nie nadarmo sa hovorí, že v prírode nájdeme liek na každý bôľ. Využitie bylín je zároveň veľmi širokospektrálne – pri liečbe rozličných ochorení, v kozmetike, gastronómii, ale i v záhradke ako príjemná voňavá dekorácia.
Ak neviete, ktorá bylinka je vhodná na váš problém či ako najlepšie dochucovadlo pri varení, pripravili sme pre vás Veľký bylinkový špeciál – 25 TOP najpoužívanejších bylín rozdelených do piatich prehľadných kategórií podľa využitia:
- TOP 5 byliniek z domácej lekárničky,
- TOP 5 byliniek do kuchyne,
- TOP 5 byliniek do nápojov,
- TOP 5 byliniek vhodných pre malé deti,
- TOP 5 menej známych – netradičných byliniek.
Veľký bylinkový špeciál
TOP 25 byliniek
TOP 5 byliniek z domácej lekárničky
„Na každú chorobu vyrástla bylina,“ tvrdí stará ľudová múdrosť. Predstavujeme vám 5 najznámejších liečivých bylín spolu s ich zdravotnými účinkami a spôsobmi použitia.
1) Šalvia lekárska – Salvia officinalis
Kráľovná liečivých bylín, šalvia, je v mnohých krajinách považovaná za symbol dlhovekosti. Využíva sa ako kloktadlo pri zápale hrdla, uľahčuje trávenie, má antiseptické a dezinfekčné účinky, pomáha pri hnačkách i nepravidelnej menštruácii. Zároveň je veľmi užitočnou koreninou v kuchyni.
2) Levanduľa lekárska – Levandula Hidcote
Vďaka svojej výraznej a trvanlivej aróme patrí medzi najvoňavejšie byliny záhrady. Levanduľa má okrem svojich insekticídno-repelentných vlastností schopnosť zmierniť bolesti hlavy, znížiť nervozitu a upokojiť nervy. Používa sa v aromaterapii, pri bolestiach hrdla, zápaloch kože, reumatizme, nespavosti, depresii.
3) Nechtík lekársky – Calendula officinalis
Vďaka svojim hojivým, upokojujúcim a antiseptickým účinkom je nechtík vynikajúcim liekom na kožné problémy – suchú pokožku, popraskané pery, rany, no lieči aj kŕčové žily či preležaniny. Atraktívne oranžovožlté kvety tejto rastlinky sú dokonca jedlé a skrývajú v sebe najvyššiu koncentráciu zdraviu prospešných látok.
4) Ligurček lekársky – Levisticum officinale
Ligurček je mohutnejšia rastlinka známa svojou špecifickou vôňou, podľa ktorej dostala ľudový názov „vegeta“. Listy môžeme nasušiť alebo pridávať čerstvé do mäsového vývaru, ktorý dostane znamenitú vôňu a chuť. Odvar vo forme čaju sa pije pri odvodnení a vylučovaní škodlivých látok z tela.
5) Rozmarín lekársky – Rosmarinus officinalis
Tento vždyzelený polokrík je úžasným pomocníkom v boji proti nadúvaniu, podporuje dobré trávenie. Má antiseptické vlastnosti a okrem toho široké využitie v domácnosti – ako korenina v kuchyni, prostriedok na odháňanie nepríjemného hmyzu, súčasť aromatických izbových dekorácií či ako súčasť domácich dezinfekčných roztokov.
TOP 5 byliniek do kuchyne
Rastlinky, ktoré vášmu jedlu dodajú neuveriteľnú arómu, neodolateľnú chuť, vysokú dávku vitamínov a ako čerešničku na torte – príjemný vzhľad. Nech sa páči, tu sú!
1) Koriander – Coriandrum sativum
Rastlinka s pomerne ostrou sladkastou arómou. Čerstvé lístky majú výrazne zemitú vôňu a dodávajú lahodnú chuť hydine, šalátom, omáčkam a zeleninovým jedlám. Koriander podporuje chuť do jedla, stimuluje dobré trávenie a je známy aj ako prírodné afrodiziakum.
2) Tymián – Thymus vulgaris
Táto bylinka, známa aj ako dúška obyčajná, patrí medzi výborné aromatické koreniny vhodné k hydine, zverine a rybám. Zápar vo forme čaju pomáha pri trávení mastných jedál či iných zažívacích ťažkostiach. Pozor by si však mali dávať tehotné ženy a ľudia so srdcovými poruchami, ktorým sa táto bylina neodporúča.
3) Oregáno – Origanum vulgare
Oregano alebo aj pamajorán obyčajný je častou zložkou koreninových zmesí. Tradične ho spájame najmä s talianskou kuchyňou, využíva sa predovšetkým pri príprave pizze, šalátov, cestovín či paradajkových omáčok. Hodí sa tiež k teľaciemu a kuraciemu mäsu. Ako napovedá jeho ľudový názov – dobrá myseľ, čaj z neho pomôže pri nespavosti i bolestiach hlavy.
4) Saturejka – Satureja hortensis
Pre svoju korenistú, výraznú chuť patrí saturejka medzi najstaršie kuchynské byliny. Výborne sa hodí k strukovinám, keďže priaznivo pôsobí proti nadúvaniu, ale aj k rôznym druhom mäsa, pretože vo veľkej miere uľahčuje jeho stráviteľnosť. Pridávajte ju však tesne pred dovarením, aby nezhorkla.
5) Bobkový list – Laurus nobilis
Bobkový list alebo aj vavrín patrí k bylinkám, ktoré je vhodné pridávať do jedál hneď na začiatku varenia, aby sa jeho chuť i vôňa naplno rozvili. Výborne sa hodí do polievok, omáčok i k dusenému mäsu. Dochucujeme ním marinády, plnky, ryby a divinu. Bobkový list má najvýraznejšiu chuť pár dní po usušení.
TOP 5 byliniek do nápojov
Káva, čaj, osviežujúci drink či koktejl – do každého z nich sa dá použiť niektorá bylina, či už ako vitamínová bomba, sladidlo alebo domáci liek pri mnohých chorobách. Pozrime sa na tie najčastejšie používané.
1) Stévia – Stevia rebaudiana
Ak si potrebujete čaj alebo kávu osladiť, určite siahnite po stévii. Táto zázračná bylinka je až 300 krát sladšia než bežný kuchynský cukor, nemá takmer žiadne kalórie, vďaka čomu je vhodná aj pre diabetikov, prináša mnohé zdravotné benefity. Zdravá alternatíva cukru sa hodí nielen do studených a teplých nápojov, ale aj do akýchkoľvek jedál.
2) Alojzia – Lippia citriodora
Sladká bylinka s viacerými názvami – alojzia, lípia, niekedy aj verbena. Výrazná citrónová aróma sa pri sušení dokáže uchovať až 2 – 3 roky. Listy sa využívajú najmä na čajový výluh, ktorý napomáha odstrániť žalúdočné kŕče i plynatosť. Svieže bylinky sú vhodné do nápojov alebo ovocných šalátov.
3) Mäta – Mentha
Azda najznámejšia a najčastejšie pestovaná bylinka vôbec. Pýši sa mnohými vynikajúcimi vlastnosťami – zlepšuje chuť do jedla, povzbudzuje organizmus, má antibakteriálne účinky. Vysoký obsah mentolovej silice príjemne dochutí nielen letné osviežujúce nápoje, no v zime dobre zahreje aj mätový čaj s citrónom a medom.
4) Citrónová tráva – Citronela cymbopogon citratus
Citrónová tráva alebo vôňovec už zo samotného názvu prezrádza svoju intenzívnu arómu podobnú citrónu, aj keď kyslosť nemá s citrusmi spoločnú. Je výborným ochucovadlom polievok, omáčok i marinád, skvele sa hodí k miešaným koktejlom a svojou špecifickou vôňou ozvláštni akýkoľvek čaj.
5) Medovka – Melissa officinalis
Pre jemnú citrónovú vôňu a mimoriadne liečivé vlastnosti sa táto bylinka pestuje v slovenských záhradách (i balkónoch) pomerne často. Jej hlavná liečivá hodnota spočíva v upokojujúcom účinku na celý organizmus. Medovkový čaj má ľahkú medovú príchuť a je vhodný na pitie úplne pre každého, kedykoľvek počas dňa. Lístky medovky vylúhované vo vode či minerálke sú tiež vďačným osviežením počas leta.
TOP 5 byliniek vhodných pre malé deti
Bylinky je vhodné zaradiť bábätkám do stravy spočiatku len v malom množstve, najlepšie tepelne upravené. Čerstvé svieže sa odporúčajú podávať až po prvom roku.
1) Bazalka – Ocimum basilicum
Éterická bazalka priaznivo pôsobí proti nadúvaniu, upokojuje, má široké uplatnenie v aromaterapii. Obsahuje karotén, silice, minerály, čerstvá aj vitamín C. Vynikajúco dochutí a prevonia najmä paradajkové jedlá, mleté mäso či cestoviny. Ak ju necháte v črepníku na okne, odoženie aj nepríjemný hmyz.
2) Kôpor – Anethum graveolens
Okrem typickej vône a chuti je kôpor známy tým, že nedráždi črevá dojčiat. Zlepšuje trávenie, zvyšuje imunitu, posilňuje zuby a priaznivo pôsobí na zrak. Zápar v podobe čaju je vhodné piť na stimuláciu tvorby materského mlieka. Čerstvý je vhodný do polievok, omáčok alebo nátierok. Pridávajte ho však až na konci varenia, v opačnom prípade by stratil všetky vitamíny.
3) Petržlen – Petroselinum crispum
Ničí baktérie, zvyšuje odolnosť tela voči infekciám, posilňuje imunitný systém a zaujímavosťou je aj to, že eliminuje zápach z úst. Pre deti je vhodný ako jedna z prvých byliniek, ktorú môžeme pridávať do jedál. Zároveň patrí medzi potraviny najbohatšie na vitamín C, a teda účinne chráni organizmus pred mnohými chorobami.
4) Cesnak pažítkový – Allium schoenoprasum
U malých detí s cesnakom opatrne, no táto bylinka, známa skôr ako PAŽÍTKA je, naopak, veľmi odporúčaná. Povzbudzuje chuť do jedla a je účinná proti črevným parazitom. Obsahuje vysokú dávku vitamínu C, draslíka, vápnika, železa i betakaroténu. Môžete ju použiť do polievok, no najzdravšia je čerstvá na chlebíku.
5) Majorán – Origanum majorana
Hlavnými účinnými látkami majoránu sú aromatické silice a triesloviny, ktoré významne napomáhajú pri tíšení kašľa, čistení zahlienených priedušiek a pľúc, ako aj pri zápale dýchacích ciest. Často sa preto využíva vo forme čajov na podporu vykašliavania alebo ako súčasť inhalačných bylinkových zmesí. Majorán je zároveň jednou z najčastejšie využívaných byliniek v kuchyni.
TOP 5 menej známych byliniek
Netradičné, no veľmi zaujímavé rastlinky, ktoré vynikajú jednak svojím vzhľadom, jednak praktickou využiteľnosťou v kuchyni či domácom liečiteľstve.
1) Santolína – Santolina chamaecyparissus
Celá rastlinka je výrazne aromatická, čo prispieva k jej repelentnému účinku. Vďaka elegantným kvietkom je často vysádzaná do záhonov, vhodná je aj na zakladanie nízkych živých plotov. Odvar z kvetov a listov sa užíva proti črevným parazitom, na prečistenie obličiek i proti žltačke.
2) Myrta – Myrtus communis
Táto nevšedná, veľmi príjemne voňajúca bylinka býva využívaná ako súčasť vonných zmesí, parfumov i mydiel. Krásne prevonia príbytok, a to nielen v sušenej podobe, ale aj ako súčasť čerstvej kytičky či venca. Myrta má antiseptické a protizápalové účinky, odvar z jej listov sa odporúča piť pri psoriáze a zápale dutín.
3) Slamiha – Helichrysum italicum
Slamiha talianska, nazývaná aj slamienka, vyniká svojimi ihličkovitými striebristými lístkami a drobnými zlatožltými kvetmi, ktoré si dobre zachovávajú farbu aj po vysušení. Sú vhodné do aranžmánov, vonných zmesí a keďže má táto bylina aj príjemnú sladkastú arómu kari korenia, využíva sa veľmi často i v kuchyni.
4) Palina – Artemisia absinthium
Má silnú, intenzívnu vôňu a veľmi horkú chuť. Aj vďaka svojej horkosti napomáha v boji proti črevným parazitom, pokazenému žalúdku a je de facto prospešná celému tráviacemu traktu. Sušené listy vyháňajú mole, výluh z paliny nanesený na pokožku zas nepríjemné komáre.
5) Rebarbora – Rheum x cultorum
Ovocie, zelenina alebo bylina? Benefity všetkých 3 druhov v sebe ukrýva práve rebarbora. Ide o nenáročnú rastlinu, ktorej stvrdnuté stonky výraznej červenej farby majú skvelé využitie v kuchyni. Jej chuť je kyselkavá, výborne sa hodí do koláčov, džemov, sirupov či kompótov. Rebarbora detoxikuje organizmus, podporuje metabolizmus, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov.
Všetky horeuvedené bylinky máme (do vypredania) v ponuke skladom v našom Záhradnom centre GAURA pri Trenčianskom Jastrabí. Aktuálnu ponuku ďalších rastlín nájdete na webovej stránke Záhradné centrum GAURA Trenčín v časti Domov – Novinky alebo na sociálnych sieťach:
GAURA záhradné centrum | Facebook
Záhradné centrum GAURA (@gaura_zahradne_centrum) • Fotky a videá na Instagrame.